La importància de mantenir una boca sana

Inici /
Informació al pacient / La importància de mantenir una boca sana
Imprimir

La boca juga un rol fonamental en la nostra salut i benestar general. Mantenir la boca sana és molt important perquè pugui fer les seves funcions correctament:

Funció digestiva: La boca és el primer òrgan per poder fer la digestió: rebem, tallem, triturem, xafem i empassem els aliments. Amb una boca malalta ens exposem a una digestió deficient.

Funció sensorial i sensitiva: La boca participa activament en el procés de percepció del gust i en el sentit del gust.

Funció de respiració: La boca ens serveix tant per agafar com per treure aire durant una respiració forçada. Hi ha gent que, degut a una obstrucció nasal o perquè s’han acostumat, respiren per la boca (respiradors orals). La respiració oral pot generar una alteració en el creixement i el desenvolupament dels músculs de la cara, els óssos maxil·lars i la posició de les dents.

Funció d’autoestima: Les característiques externes de la boca i la presentació de les nostres dents formen part de la nostra aparença física. Per tant, són molt importants en la imatge que projectem en els altres. Tenir una boca agradable afavoreix les relacions humanes i eleva l’autoestima.

Funció de protecció: Si rebem un aliment estrany o en mal estat, la nostra boca ens avisa del risc d’ingerir-lo i molt probablement l’escopim.

Funció de comunicació: La boca, a més a més, ens permet comunicar-nos eficaçment. Participa en la comunicació verbal com en la no verbal (riure, somriure, ganyotes, etc.).

 

Per què he de restaurar les meves dents?

1. La pèrdua d’una part de la dent la debilita, podent causar molèsties, dolor o originar una infecció en el nervi.

2. Al perdre una o vàries dents, es trenca l’equilibri que existeix a la boca per poder mastegar adequadament. Això provoca progressivament moviments indesitjables de les dents del costat i es desencadena un problema més gran que afecta als teixits que suporten les peces dentàries, els músculs per mastegar i, fins i tot, l’articulació de la mandíbula.

Existeixen moltes tècniques i materials per restaurar o substituir satisfactòriament les seves peces dentàries, arribant a excel·lents resultats funcionals i estètics.

No descuidi la seva boca. Recordi que mantenir les dents sanes és millor que haver-les de restaurar.