Atenció dental en l’embaràs

Inici /
Informació al pacient / Atenció dental en l’embaràs
Imprimir

Durant l’embaràs es produeixen grans canvis hormonals en la dona a tots els nivells: en l’aspecte físic, en el químic i en el psicològic. Això fa que la cavitat bucal de l’embarassada sigui més susceptible a patir gingivitis i càries.

 

 

Gingivitis:

La gingivitis consisteix en una inflamació de les genives. Es veuen vermelles, edematoses, sensibles i amb tendència al sagnat espontani o per estímuls petits com el mastegar o raspallar-se les dents. Aquests signes són més evidents a partir del tercer mes d’embaràs.

Si la dona patia prèviament de gingivitis o de malaltia periodontal, aquesta empitjora durant l’embaràs. Pot ser que no existís prèviament i que es desenvolupi durant aquesta etapa. Si la gingivitis no es tracta, pot evolucionar cap a una veritable malaltia periodontal amb la lesió dels teixits d’unió de l’os amb la dent, pèrdua parcial de l’os i el risc de pèrdua de les dents. Fins i tot aquesta geniva pot créixer més enllà del que és considerat habitual i rep el nom de granuloma o èpulis.

 

Càries:

En aquesta etapa hi ha més apetència d’hidrats de carboni en general i de dolços en particular, augmentant el risc a la càries. Recomanem una meticulosa higiene oral, una bona alimentació i les visites al dentista.

 

 Alimentació:

És fonamental tenir una alimentació equilibrada, no només per evitar les alteracions bucals sinó per a la salut general de la mare, i la salut i desenvolupament del seu nadó.

Com que el procés de la formació de les dents del nadó comença entre el tercer i el sisè mes d’embaràs, és important una aportació adient de vitamines A i D i minerals com calci i fòsfor, per a la formació dels ossos i les dents del futur nadó. També és necessària l’aportació adient de lípids, entre els que es troben els àcids grassos essencials (el linoleic i l’alfa-linoleic), que són els precursors de l’omega 3 i de l’omega 6, i són fonamentals, entre altres coses, pel desenvolupament adient del sistema nerviós. És important també l’aportació correcte d’hidrats de carboni, però hem de saber diferenciar entre els hidrats de carboni senzills i els complexos. Són preferibles els hidrats de carboni complexes, com el pa, les pastes, les patates, l’arròs, etc. Aquests són la principal font d’energia d’alliberació lenta i són necessaris per a l’adient equilibri nutricional i per al desenvolupament del nadó.

Els hidrats de carboni simples o refinats fan més càries que els complexos. Aquí podem trobar els sucres i els aliments dolços com els caramels, els pastissos, la rebosteria, etc. Durant l’embaràs augmenta l’apetència per aquest tipus d’aliments, així que si la futura mare els pren entre hores, és aconsellable rentar-se les dents acte seguit.

Les proteïnes de qualitat que aporta la carn, els ous i la llet són imprescindibles com a material de construcció de tots els òrgans del nadó.

 

Higiene bucal:

És necessària una acurada higiene bucal amb el raspallat i fil dental després de cada àpat. Una neteja professional eliminarà la placa bacteriana que és la causant de la càries i la gingivitis.

 

Visites al dentista:

L’ideal és començar l’embaràs amb la boca sana, sense càries i sense altres problemes com la gingivitis, sarro, flegmons (processos infecciosos), etc, ja que aquestes patologies no només afecten a la salut de la mare, sinó també la del fill.

És aconsellable fer les visites periòdiques al dentista, que podrà realitzar els tractaments més adients, detectar i prevenir qualsevol alteració per a què la salut bucal sigui l’òptima.

Si no ha pogut fer-les abans, les revisions dentals es poden fer sense problema durant l’embaràs. Es poden fer algunes intervencions odontològiques, ja que existeixen certs fàrmacs i anestèsics que poden fer-se servir durant l’embaràs. Però els tractaments que no siguin de màxima urgència s’han de posposar per després del primer trimestre. En l’última meitat del tercer trimestre també és aconsellable evitar intervencions odontològiques. Si no té el costum d’anar al dentista cada sis mesos, aquest és un bon moment.

 

Temes relacionats: Genives, Nens i l’odontopediatria, Com raspallar-se les dents, Nens: informació important sobre la seva salut dental, Càries i genives malaltes, Ansietat, por, fòbia al dentista.