Adolescents: la manca d’higiene i els “pírcings”

Inici /
Informació al pacient / Adolescents: la manca d’higiene i els “pírcings”
Imprimir

És una etapa on tot es qüestiona. En els adolescents evoluciona molt de pressa el sentit crític, però els falta l’experiència vital, d’allà la seva empenta idealista, i s’ho qüestionen tot, fins i tot el fet que se’ls insisteixi en el raspallat de les dents. A més a més, pensen a curt termini i el seu raonament els porta al següent: “ahir no em vaig rentar les dents i avui no se m’han picat, per tant no és tan important”. Això els porta a pensar que els adults són uns exagerats.

 

Com motivar-los en la seva higiene oral? Portant-los a temes que els pugui preocupar en aquell moment de la seva vida: agradar als altres, lligar, etc.

Què passa amb el pírcing? El pírcing origina infeccions, retracció de genives, trenca les dents, afecta els bràquets durant el tractament ortodòntic, etc. No convé portar pírcing ni a la llengua ni als llavis, ja que de forma lenta fan lesions irreversibles. En el pitjor dels casos, és millor que es posin un pírcing de plàstic perquè el traumatisme dentari i de l’os que envolta les dents sigui menor.

El dentista controla altres aspectes de la salut: Durant l’etapa de l’adolescència hi ha un desenvolupament hormonal accelerat que afecta a tots els impulsos i emocions, però sense la percepció del control i de la mesura. En definitiva van sense filtre, sense fre, i són els pares qui han de posar fre per a què els fills no s’estavellin. A les revisions al dentista es controla aspectes de salut dels adolescents com els dentals però també els relacionats amb els trastorns d’alimentació. De vegades arriben a la consulta pacients on les dents posen de manifest l’existència de vòmits habituals. Es presenten com un problema odontològic, però l’arrel del mateix és molt diferent, i darrera d’això es poden trobar incipients anorèxies o bulímies. Quan ens trobem amb un cas com aquest, parlem amb els pares i es posa en marxa el protocol d’actuació adient.