Ortodòncia

Inici /
Especialitats / Ortodòncia
Imprimir

Per què fer-la?

Perquè aporta una correcte funció masticatòria, un fàcil manteniment de la higiene dental, una bona estètica dental i evita futures càries o malalties de geniva i lesions a l’articulació de la mandíbula amb el crani.

Les dents són la nostra carta de presentació. Un somriure agradable indubtablement afavoreix a la persona. Sempre s’està a temps per fer-la, no hi ha límit d’edat.

Què passa si no es fa?

Les dents en mala posició no només afecten l’aparença física de les persones, sinó que a més a més pot generar:

1. Masticació deficient.
2. Trastorns que predisposin a una respiració inadequada.
3. Dificultat al pronunciar algunes lletres i paraules.
4. Alteracions en els músculs de la cara i en les articulacions de la mandíbula.
5. Major predisposició a les càries dentals i a la malaltia de les genives.
6. Afectacions en la personalitat, autoestima i conducta de la persona.
7. Risc de patir fractures a les dents anteriors si hi ha una caiguda o un cop fort.

Quins grups de problemes ortodòntics existeixen?

1. Problemes esquelètics Aquells que es produeixen per una alteració en el creixement i desenvolupament dels ossos maxil·lars, els que no s’ubiquen adequadament en relació al crani. Els maxil·lars podran trobar-se cap endavant o cap enrere de la seva posició normal, modificant-se notòriament el perfil i l’harmonia facial de la persona. La relació alterada entre els maxil·lars ocasiona una mala relació entre les peces dentàries superiors i inferiors.

En aquests casos serà més efectiu fer un tractament ortopèdic a l’edat d’entre 6 a 11 anys, per aprofitar, controlar i guiar el creixement i desenvolupament correctes.

 

 VEURE PRESENTACIÓ, DENTALÒGIC FORMACIÓ

 

2. Problemes dentaris Aquells que s’originen per una mala posició de les peces dentàries, sense estar alterada la relació entre ossos maxil·lars. En aquests casos l’ortodòncia és summament eficaç (bràquets metàl·lics, ceràmics/estètics, Invisalign o Sistema Damon).

En aquests casos serà més efectiu fer un tractament ortopèdic a l’edat d’entre 6 a 11 anys, per aprofitar, controlar i guiar el creixement i desenvolupament correctes.

 

Quins tipus de tractament existeixen?

N’hi ha dos:

1. L’Ortopèdia: Es realitza entre els 6 i 11 anys d’edat quan el nen/a encara té dents de llet. Mitjançant aparells, habitualment de treure i posar, es modela i es corregeix la mala formació o posició òssia (maxil·lar o mandibular).

 

 

2. L’Ortodòncia: Es realitza quan el pacient ja té totes les dents definitives, a partir dels 12 anys fins a adult. Possiciona correctament les dents mitjançant bràquets.

 

Quins tipus d’ortodòncia utilitzem a Dentalògic?

1. Invisalign Ortodòncia invisible. Són unes fundes de plàstic rígides i transparents que es van canviant periòdicament. És molt estètic i còmode. Passa desapercebut totalment.

 

2. Sistema Damon Bràquets i arcs d’alta tecnologia que aconsegueixen resultats espectaculars per a casos “extrems”. Resultats estètics excepcionals: més amplitud del somriure, menys extraccions dentàries, tractaments més ràpids, menys visites a l’ortodoncista, perfil facial millorat, menys molèsties durant el tractament, menys necessitat d’aparells accessoris i més higiènic.

 

3. Sistema Edgewise Estètic Bràquets de ceràmica i mimètics amb el color de la dent del pacient. No s’engrogueix. També hi ha la mateixa tècnica amb els bràquets metàl·lics.

 

4. Ortodòncia lingual Bràquets col·locats per la part interna de la dent. Altament estètic ja que no es veu res per fora.

Informació post tractament

Després de retirar l’aparell d’ortopèdia, es fa un seguiment de l’estabilitat òssia del nen/a mitjançant unes visites que l’ortodoncista programa.

En ortodòncia, després de treure els bràquets, es col·loquen les contencions fixes per assegurar-nos l’estabilitat dental (un filferro que va d’ullal a ullal, per darrera de les dents, i que impedeix que aquestes es desplacin). Les dents tenen “memòria”, sobretot el primer any post tractament, i és per això que durant el següent any es fan aproximadament 6 visites de control per assegurar-se que hi ha bona adherència de la contenció a les dents que s’han de mantenir en el lloc desitjat. En el cas que el pacient noti que alguna cosa s’ha desenganxat, és important que s’adreci de seguida a la clínica perquè li tornin a enganxar. Esperar massa dies pot comportar el moviment no desitjat de la dent.

 

Qui fa aquests tractaments?