Nens i l’odontopediatria

Inici /
Especialitats / Nens i l’odontopediatria
Imprimir

Quan s’ha de portar per primera vegada el nen al dentista?

Entre els 2 i 3 anys d’edat, quan tota la dentadura de l’infant estigui complerta.

Per què s’ha de fer?

Perquè és més fàcil:

1. Mantenir la salut bucal.
2. Prevenir les malalties i alteracions bucals.
3. Diagnosticar i tractar patologies orals en el moment oportú.
4. Assentar les bases per fomentar els correctes hàbits d’higiene oral.
5. Propiciar hàbits alimentaris adients.
6. Promoure la valoració de la boca com a part fonamental del cos.
7. Facilitar la relació entre l’odontopediatra/odontòloga i el pacient.

Perquè un diagnòstic precoç de les patologies dentals i el seu posterior tractament, ajuda a un bon desenvolupament de l’infant.

Què obtè el nen?

Seguretat Perquè prevenir és millor que curar.

Benestar Perquè el nen pren consciència que és important cuidar-se la boca.

Confiança Perquè l’odontopediatra fomenta unes bones bases de relació i complicitat per aconseguir una bona col·laboració de part del nen i, en cas de necessitar tractament, que aquest es pugui fer de forma òptima.

Com fem la primera visita al dentista?

Acompanyem el nen/a i els seus pares al gabinet dental. Un cop a dins ens interessem per com està el nen anímicament, com es diu i quants anys té. A continuació ensenyem què és cada cosa del silló dental i per a què serveix. Poden tocar, olorar i agafar-les, amb el permís de l’odontopediatra. Seguidament demanem el motiu de la consulta. Mirem la boca, es fa el diagnòstic, s’explica amb llenguatge planer, adaptat a l’edat del pacient, i es valora l’esforç fet pel nen. Acabada la visita, sortim a recepció, on es premia l’infant amb un regal i s’informa als pares com seran les següents visites en cas de ser necessàries.

Com poden ajudar els pares?

Evitant paraules com injecció, xeringa o dolor, ja que podria ocasionar ansietat al nen.

Procurant venir amb el nen/a en franges horàries on les necessitats bàsiques, de menjar i dormir, estiguin cobertes.

Informació post tractament

En cas d’haver posat anestèsia, cal anar en compte que el nen no es mossegui la llengua, les galtes per dins o el llavi. L’efecte de l’anestèsia local pot durar de 2 a 4 hores.

En cas de molèsties o dolor cal consultar a l’odontòleg/a quin medicament i dosi es pot prendre.

Logopeda osteòpata i psicòloga infantil-juvenil

A Dentalògic clínica dental comptem amb la col·laboració interdisciplinària d’altres especialistes, enfocats a donar el tractament més integral, adient i necessari per a l’infant o adolescent.

Protocol de visites

En cas de ser necessari fer tractament, us recomanem que l’infant vingui descansat (que no s’ajunti amb l’hora de dormir) i sense gana (que no s’ajunti amb l’hora de dinar o sopar).

A cada visita, l’odontopediatra li explica al nen/a què se li farà i com, respectant els seus temps i descansant les vegades que necessiti. Se li recorda que aixequi la mà esquerra per avisar que vol parar. Al mateix temps, segons l’edat del pacient, suggerim comptar fins a 5, 10 o 15 i parem per a descansar. Així, el nen sap quin serà el següent pas i se sentirà segur i confiat.

L’objectiu és acabar cada tractament en una sessió, però hi ha factors que ens poden fer variar: estat anímic del nen, ansietat, pors, assimilació de conceptes nous del dentista, etc. Habitualment la seva capacitat de col·laboració és de 10-20 minuts com a màxim, depenent de l’edat.

Qui fa aquests tractaments?