Funda / Corona dental

Inici /
Especialitats / Funda / Corona dental
Imprimir

Per què fer la funda o corona dental?

1. Perquè la dent o queixal endodonciada no es trenqui. Generalment la funda s’ha de fer quan la peça dental ja no té nervi, que continua sent dura però altament fràgil i de fàcil fractura. La funda dental permet protegir l’estructura interna de la dent, la reforça. Així recuperem el fet de menjar amb seguretat, obtenir una bona estètica de la dent i evitar la seva pèrdua.

2. Perquè permet mantenir la pròpia dent en boca per molt més temps.

3. Perquè és millor la seva pròpia dent que substituir-la per un implant o pont.

4. Perquè una boca equilibrada és necessària per a la bona funció masticatòria, la trituració dels aliments, la digestió i la conseqüent absorció dels nutrients i evitar cremors o úlceres d’estómac.

 

Què passa si no es fa la funda o corona dental?

Hi ha moltes possibilitats que es fracturi la dent i com a conseqüència s’hagi d’extreure la peça. La dent que se li ha tret el nervi és fràgil i es pot trencar sense previ avís. Si la fractura de la dent va per sota de la geniva, a part de dolor intens, la dent s’ha d’extreure i es perd. I un cop amb el forat, comencen una sèrie de problemes com la inclinació i patiment de les dents del costat i possibles patologies, el sobrecreixement de la dent de sobre, pèrdua d’os progressiva en aquesta zona, etc.

Posposar el tractament sol comportar tractaments més complexes i costosos.

 

Quins tipus de fundes hi ha?

1. Fundes de porcellana: estètiques i pensades per a les dents anteriors.
2. Fundes de zirconi: estètiques i pensades per a persones bruxistes.
3. Fundes de metall-porcellana: indicades especialment per a les peces dentals posteriors.

L’odontòleg/a és qui pot indicar quin tipus és el més adient per a cada cas.

Informació durant el tractament

La funda provisional que es posa mentre el laboratori fa la definitiva, té una textura més aviat aspre, el color no és perfectament exacte ni tampoc la seva forma. S’enganxa a la dent amb una pega dental provisional, de tal manera que ens permeti treure-la amb facilitat. Això també pot comportar que es pugui desenganxar durant un àpat. De ser així, la funda provisional es torna a reenganxar.

La funda definitiva té un tacte llis, color i forma exacte i s’enganxa amb una pega dental definitiva. No té res a veure amb la funda provisional.

Informació post-tractament

La boca necessita unes mides extremadament exactes, i pot passar que en el moment de col·locar la funda tot sembli a priori que vagi bé però, al cap d’uns dies, molesti a l’apretar. De ser així, aquesta molèstia té solució. El dentista cal que reajusti la funda fins a trobar l’alçada precisa.

Protocol de visites

Són un total de dues visites.

1. En la primera es prenen mides i es col·loca una funda provisional.

2. A la setmana ja és col·loca la funda definitiva a la boca.

Qui fa aquests tractaments?